Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egészség, társadalom és történelem

2016. május 27. 20:50
A három téma kapcsolatáról Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója tartott előadást péntek este a Padányi iskolában.

A nemzetközi rangú onkológust számtalan szakmai elismerése mellett mindig is érdekelték a nemzeti, történelmi és történelemfilozófiai kérdések. Azon a véleményen van, hogy „a mai ember utat tévesztett, elveszítette értékeit,” majdhogynem hogy moráli interregnumban él.

Pénteki előadását is ezen szemléletben tartotta, melynek során az emberi és a nemzeti identitás felvázolása közben beszélt a legfőbb célról is, vagyis a boldogság eléréséről, mely szerinte akkor teljesedhet ki jobban, ha ezt meg is tudjuk másokkal osztani.

Úgy látja, napjaink euro-atlanti társadalmának egyik legfőbb problémája a hedonista és nihilista életmód, melyben az emberek kevésbé vállalnak felelősséget nem csak magukért, de a családjukért és a környezetükért sem. Ennek egyik következménye, hogy manapság „az ifjak nem házasságot kötnek, hanem párkapcsolatban élnek, identitásuk gyermeteg, viselkedésüket a konzumkultúra határozza meg.” A tárgyakat és a személyeket is csak addig használják, amíg élvezik azt, ha pedig jön egy izgalmasabb, lecserélik.

Kásler szerint ennek egyik okozata a tisztelet elvesztése, ami miatt az ember kevésbé tud teljes életet élni, hisz a párkapcsolatokban hiányoznak a valódi családi örömök.

Azok az identitások, amelyek szerinte meghatároznának és boldoggá tennének egy embert, manapság leépülőben vannak, hiszen a család és a nemzetben való gondolkodás helyett egyre nagyobb teret hódit liberalizmus -vallja az onkológus.

Európa szellem-történetének áttekintése közben Kásler részletesen számolt be a kontinens szellemi fejlődéséről és államformáiról is, miközben szót ejtett napjaink egyik legégetőbb problémájáról, vagyis a bevándorlók integrációjáról. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy amíg a nagy európai államokat növekedésben folyamatosan materiális célok vezérlik, addig a muszlim társadalmat mindig is a vallás irányította. Emiatt fordulhat elő az az integrációs probléma, hogy egy idegen országba érve a bevándorlók szellemiségük szerint mindig az iszlámot helyezik a törvények elé, és nem fordítva. Ezt a nyugati politikusok még mindig nem értik meg- mondta.

Kásler az előadásában beszélt még a 20. századi Európa történeleméről is, felvázolva, hogy mely nagy események mellett milyen egészségi állapotban volt a lakosság.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.