Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Két keréken biztonságosan

2016. április 24. 13:32
A tavaszi-nyári szezon beköszönte a veszprémi bringásokat is kicsalogatta az utcára. Helyesen, hiszen kerékpározni szuper, több szempontból is. De mire kellene még odafigyelni, hogy ez mindenki számára kényelmes és biztonságos legyen?

Y-generációs sajátosság, a nosztalgialáz, a környezettudatos gondolkodás vagy az egészséges életmódra nevelés eredménye, ki tudja, de ismét menő lett kerékpározni, és egyre többeknek van rá igénye. Igaz ez Veszprémre is – támasztja alá állításunkat Molnár Nándor, a Magyar Kerékpárosklub titkára, akit a helyi kerékpáros kultúráról kérdeztünk. – Jó időjárási körülmények között véletlenszerűen legalább 30-40 bringással összetalálkozhatunk. Munkaidő után, hétvégente pedig sokan részesítik előnyben a bicajtúrákat a szabadidő hasznos eltöltésére.

Molnár Nándor Fotók: archívMolnár Nándor Fotók: archív

Ez mindenképpen dicséretes, azt illetően azonban már megoszlanak a vélemények, hogy a pozitív változás a körülményekben is megfigyelhető-e, azaz eléggé kerékpárosbarát város-e Veszprém. „Papíron mindenképpen – mondja Nándor –, de sok teendő van még, amellyel elérhetjük akár Székesfehérvár, akár Győr színvonalát. 2015-ben készítettünk egy tanulmányt, amiben felmértük a város kerékpáros infrastruktúráját, és javaslatokat tettünk módosításokra.

Általános probléma, hogy a bringautak többnyire gyalogutak is egyben – gondoljunk csak a Kádárta utcaira –, melyeket más vonalvezetéssel, például kerékpáros nyomvonalak felfestésével ki lehetne váltani. Bőven lenne tennivaló a belvárosban található kerékpártárolókkal is, azok ugyanis az „ilyet nem szabad kihelyezni” ékes példái, mert ezekhez maximum 2-3 drótszamarat lehet kötni. Emellett

jelenleg hiányzik egy olyan általános tájékoztatás, amely átfogóan hívja fel a figyelmet a kerékpáros közlekedés lehetőségeire, szabályaira.

Ezt a hiányt a VMJV Polgármesteri Hivatallal, a rendőrséggel és a Magyar Kerékpárosklub Veszprémi Területi Szervezetével összefogva tervezzük pótolni, úgy, hogy május végére térítésmentes oktatásokat hirdetünk veszprémieknek, s nem veszprémieknek egyaránt.”

Utóbbira valószínűleg különösen nagy szükség lenne, egyelőre ugyanis ha megkérdeznénk egy autóst vagy egy gyalogost, mit gondol a biciklisekről, mint közlekedési partnerről, valószínűleg nem kezdene el bókolni nekik, az életveszélyes kifejezés viszont többek szájából elhangzana. Kérdés persze, mennyi az igazság a panaszokban, és mennyiben csak a türelmetlenség szól a sofőrökből.

Molnár Nándor szerint "azt mindenképpen fontos kihangsúlyozni, hogy nem kizárólag autósok, motorosok, biciklisek, gyalogosok vannak.

Együtt közlekedünk.

Tendencia, hogy aki az egyik közlekedési módon szabályt sért (például gyalogosan átrohan a zebrán tiltó jelzés ellenére), az egy másik eszközzel szintén megteszi (pl. kerékpárral járdán közlekedik).

A kerékpáros közlekedésre is egyértelmű szabályok vonatkoznak, melyeket be kell(ene) tartani. Sajnos naponta lehetünk tanúi bringás szabálytalanságoknak. Ezek közül kiemelkedik a járdán haladás, a sebesség helytelen megválasztása (azaz a relatív gyorhajtás), a piros lámpa előtt várakozó autók közötti szlalomozás, gyalogátkelőn a biciklit hajtva történő átkelés, éjszaka a világítás hiánya, elsőbbség meg nem adása. Az utóbbi hónapokban többször tapasztalható, hogy hiába van az úttesttel párhuzamosan kijelölt kerékpárút – ahol ilyenkor a bringás számára kötelező a haladás – a közlekedésre mégis az úttestet veszik igénybe.”

Vajon azért, mert nincsenek tisztában a KRESZ rájuk vonatkozó előírásaival? Nem valószínű, inkább kényelmi okokból szegik meg őket. S mivel hajlamosak vagyunk általánosítani – például: a „motorosok száguldoznak” –, a kerékpárosokat is egy-egy ilyen szabálytalanságot tapasztalva ítélik meg az emberek. A fentiektől függetlenül Nándor mégis úgy gondolja, hogy

a bringások többsége szabálykövető.

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az együtt közlekedünk jelszava nem csak rájuk vonatkozik: a másik oldalnak is oda kell figyelnie. „Több fórumon hangsúlyoztuk, hogy autóval a kerékpáros menetben történő kikerülésére a minimum oldaltávolság 1,5 – 2 méter. Szeretnénk azt kérni, hogy a biztonság érdekében ez valósuljon is meg. Ezzel megelőzhető az is, hogy a kerékpáros inkább a járdát használja. Mivel a biciklis-gyalogos viszonylatban az utóbbi a gyengébb, ezért ott a bringásnak kell elsősorban a gyalogosokra ügyelnie.”

Egymást segítve, a másik igényeit is szem előtt tartva rengeteget tehetünk a fejlettebb kerékpáros kultúráért, és egyben az emberbarátabb és élhetőbb településekért is.

A Magyar Kerékpárosklub Veszprémi Területi Szervezete nemcsak javaslatokat tesz, de rendszeresen szervez programokat is.
Május 7-én Szentkirályszabadján akadályversenyt rendeznek, amelyen a szervezet is részt vesz.
Május 12-én délután hagyományosan Bringás Uzsonna lesz.
Május 14-15-16-án a Veszprémi Kerékpáros Egyesülettel összefogva tervezik megvalósítani Bringás Pünkösd eseménysorozatukat. Ennek keretei között lehetőség lesz részt venni a hagyományos Critical Mass felvonuláson, a Bakony 200 teljesítménytúrán is. Ezen kívül több, érdekes programmal várják az érdeklődőket.

A nyári szünet kezdete előtt az általános iskolák számára a Városi Balesetmegelőzési Bizottsággal karöltve ismét meghirdetik a Bringázz a nyárba! rendezvényt.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.