Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A végsőkig hangoztatják igazukat

2016. február 4. 18:01
A Veszprémi Törvényszék épülete előtt demonstráltak a vörösiszap-katasztrófa által sújtott települések csütörtök délután.

A demonstrációt Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely polgármesterei szervezték azután, hogy a bíróság egy héttel ezelőtt első fokon az összes vádlottat felmentette minden vád alól a katasztrófával kapcsolatos büntető eljárásban.

Tili Károly, Kolontár független polgármestere leszögezte: azért demonstrálnak, hogy kifejezzék: az érintett településen élők nem tudnak azonosulni az elsőfokú ítélettel. A katasztrófában elhunyt tíz ember, több száz ember otthona megsemmisült, több mint kétszázan sérültek meg. Tili Károly tolmácsolta dr. Kovács Zoltán államtitkár üzenetét is, aki kifejezte szolidaritását az áldozatokkal.

Till KárolyTill Károly

„Nem azért jöttünk ide, hogy valaki fejét követeljük. Nem nyomást akarunk gyakorolni, de úgy érezzük: ha nem fogunk össze, akkor nem lesz meg a felelős”

– fogalmazott a polgármester.

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere (Jobbik) arról beszélt, hogy sok helyi lakost ért csalódás az igazságkeresés során, az elmúlt évtizedekben Magyarországon számos esetben megtapasztalhatták, hogy jogszolgáltatás van, de igazságszolgáltatás nincs. Sokan érzik úgy, hogy el kell mondani ország-világnak, „micsoda arculcsapása a károsultaknak ez az ítélet”.

Ferenczi GáborFerenczi Gábor

A polgármester azt ígérte: addig hallatják a hangjukat, amíg valós igazságszolgáltatás nem történik. Elfogadhatatlan, hogy a katasztrófának nincs felelőse, de az is elfogadhatatlan lenne, ha a kisemberekre hárítanák a felelősséget, mert „nyilvánvalóan nem egy gátőr, nem egy szivattyúkezelő hibája okozta a hatalmas ipari katasztrófát.”

A történeteket vizsgáló parlamenti bizottság megállapította, hogy a MAL Zrt. vezetése felelős; fel kell tenni a kérdést, hogy a cég vezetősége jó gazda módjára járt-e el, és azt is vizsgálni kell, hogy a hatóságok kellő körültekintéssel jártak-e el, amikor a szükséges engedélyeket kiállították.

Marton ZsoltMarton Zsolt

Marton Zsolt, Somlóvásárhely független polgármestere kijelentette: nem engedhetik meg, hogy büntetlenül maradjon az ipari katasztrófa, ki kell derülnie annak, hogy kik hibáztak, kiknek a felelősségéből történhetett a tragédia.

Felszólaltak olyan helyi lakosok is, akik közvetlen elszenvedői voltak a tragédiának. Palánki Péter Devecserből elcsukló hangon osztotta meg történetét és véleményét.

„Fizikailag hiába gyógyultak meg a sebek, a lelki sebeket újra meg újra feltépik.”

Horváth KárolyHorváth Károly

Horváth Károly devecseri lakos feleségével és akkor 11 éves lányával másodfokú égési sérüléseket szenvedett a vörösiszap miatt, ötvenhat napon keresztül kötözték a sebeiket, másfél éven keresztül kaptak biotronlámpa-kezelést a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából. „A szó szoros értelmében elhaltak a szövetek, rohadt le a húsunk” – osztotta meg tapasztalatait, miközben azóta sem árulták el nekik, hogy pontosan mi volt a vörösiszap összetétele.

Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő volt a tragédiát vizsgáló parlamenti bizottság elnöke, a demonstráción ő is felszólalt. Elmondta, hogy a vizsgálóbizottság a MAL Zrt vezetését nevezte meg felelősnek, a jelentést az Országgyűlés majdnem konszenzussal fogadta el.

Kepli LajosKepli Lajos

Kepli szerint az igazság objektív, nem szakértői véleményektől, pártpolitikától vagy más tényezőtől függ. A tározóban eredetileg sűrű iszapnak kellett volna lennie egy vékony, a porzást megakadályozó folyadékréteggel a tetején, ez gátszakadás esetén sem érhette volna el Kolontárt.

A tározóban azonban több méter vastagon állt a híg, igen maró lúgos folyadék

– ez volt az, ami megölt tíz embert, romba döntött számos lakóházat, és tönkretett megannyi életet.

A bíróság olyan szakértői véleményeket vett figyelembe, ami a vádlottak ártatlanságát támasztja alá, és minden olyant figyelmen kívül hagyott, ami a bizottság által megállapítottakat támasztotta volna alá – jelentette ki a képviselő, aki hozzátette: nem akar a politika részéről beavatkozni az igazságszolgáltatásba, de a véleményét elmondja. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kártérítéseket az állam fizette az adófizetők pénzéből, és a felelősök „jóformán egy vasat sem” fordítottak erre. Beszédét azzal zárta, hogy egyedüli igazságos ítéletnek a letöltendő börtönbüntetést tartaná.

Varga József a Kolontár és környéke egészségéért Egyesület képviseletében arról beszélt, hogy a tíz halálos áldozaton túl sok ember halt meg amiatt, mert nem tudta feldolgozni a történteket, és belebetegedett a lelki sérüléseibe. A hatóságok elutasították azokat az észrevételeket, amikkel erre a jelenségre hívták volna fel a figyelmet. Arról sem hajlandóak tudomást venni, hogy a porszennyezés a mai napig érzékelhető az érintett településeken – tette hozzá.

Ferenczi Gábor feltette a kérdést, vajon hány áldozatot szedett volna a tragédia, ha a gát éjszaka szakadt volna át? Emlékeztetett, hogy Kolontárnak – még ha a gátszakadás pillanatában értesültek volna a történtekről – mindössze hét perce lett volna cselekedni, kiüríteni a települést. Ha a MAL Zrt. betartotta volna az előírásokat, ez a katasztrófa nem történt volna meg – jelentette ki a polgármester.

A történetnek ezzel koránt sincs vége: a per másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik, és a három polgármester azt ígérte: a végsőkig kitartanak, és hangoztatják a településeik igazát.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.