Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

140 éves a Veszprémi Tűzoltóság

2015. július 18. 18:28
A tűzoltóság nem csupán egyfajta véderő az elemek ellen vívott harcunkban, hanem erkölcsi értékek és erények megtestesítője is.

A megemlékezés legfontosabb mondanivalója a hála és a tisztelet, amit a veszprémiek a város tűzoltói iránt éreznek – fogalmazott Porga Gyula a Veszprémi Tűzoltóság alapításának 140. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen szombaton délelőtt.

Koszorúzás a parancsnokság névadójának emléktáblája előttKoszorúzás a parancsnokság névadójának emléktáblája előtt

Mint mondta, Veszprém védelme a tűzvészek ellen egyidős a várossal. Államalapító Szent István királyunk gondosan szabályozta a tűzvészek elleni védekezés rendjét. A tűzőrök és tűzoltók az értékek védelmezői voltak és azok a mai napig. Életünket és értékeinket védik a veszprémi tűzoltók, amiért köszönettel tartozunk.

A tűzoltók élete bővelkedik a váratlan helyzetekben, gyakran nincs idő a felkészülésre, azonnal, egy emberként kell cselekedni, ha baj van. A tűzoltó nem csak a város szeme és füle, hanem valódi hős, ha kell. A tűz az emberiség egyik legnagyobb jótevője, de egyben egyik legveszedelmesebb ellensége is, ha óvatlanul bánunk vele – hangoztatta a polgármester.

Porga GyulaPorga Gyula

A tűzoltóság nem csupán egyfajta véderő az elemek ellen vívott harcban, hanem erkölcsi értékek és erények megtestesítője is, úgy mint a józan elővigyázatosság, felkészültség, éberség, körültekintés, bátorság, szervezettség és egység. Sokan dolgoznak másokért, de csak kevesen képesek arra, hogy saját életük kockáztatásával védjenek meg másokat. A tűzoltó ilyen ember, ezért a legnagyobb tiszteletet érdemli meg a közösség részéről – zárta gondolatát Porga Gyula, majd elismeréseket adott át, többek között Garabics Tibor, a Veszprémi Tűzoltóság volt parancsnoka Pro Meritis díjban részesült.

Garabics Tibor veszi át az elismeréstGarabics Tibor veszi át az elismerést

Nádai Balázs, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka történelmi visszatekintésében arról szólt, hogy a kapitalizmus fejlődésével a gyáripari létesítmények gombamód szaporodásával az értékek megóvása érdekében időszerűvé vált az önkéntes tűzoltó egyletek létrehozása. A céhek megszűnésével 1872-ben a tűzoltási feladatokat társadalmi összefogással kellett megoldani, ez azonban lassan haladt a megvalósulás felé. Az 1848/49-es szabadságharc emlékét nem fejeltették el Bécsben, a tűzoltó egyleteket is katonai szervezeteknek tekintették.

Nádai BalázsNádai Balázs

Az 1867-es kiegyezést követően megértek a feltételek az önkéntes tűzoltó egyletek megalapítására, a belügyminisztérium előírta, hogy az ország minden helységében szervezzenek tűzőrséget, vagy alakítsanak önkéntes tűzoltó egyletet. A veszprémi önkéntes tűzoltó egylet alakuló ülése 1875. július 18-án zajlott, 1887 pedig a fellendülés időszaka volt, amikor május 16-án dr. Óvári Ferencet választották az egylet főparancsnokává. “Személyében egy olyan jó felkészültségű vezetőt kapott az egylet, aki nem csak országos, hanem az idők folyamán nemzetközileg is elismert szaktekintélynek számított” – emlékezett a parancsnokság névadójára Nádai Balázs.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.