Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!

2015. július 2. 19:07
Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a betörések, illetve a trükkös lopások megelőzésére. Új bűnmegelőzési programot indított a rendőrség.

A Veszprémi Rendőrkapitányság és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kiemelt figyelmet fordít az úgynevezett „trükkös” és a betöréses lopások megelőzésére. Ennek keretében az idei évben is „Biztonságos otthon – édes otthon” címmel, új programmal jelentkezik megyénkben a rendőrség – hangzott el egy csütörtök délutáni lakossági fórumon az Agórában.

A program keretében az otthonok, lakások biztonságát növelő új kiadvány is készült, amit lakossági fórumokon kívánnak bemutatni, és eljuttatni az állampolgárokhoz. Emellett a program része egy lakásbiztonsági teszt, mellyel mindenki felmérheti saját lakása veszélyeztetettségét, továbbá egy vagyonvédelmi leltár is, ami segítséget nyújt abban, hogy amennyiben valaki mégis ilyen jellegű bűncselekmény áldozatává válik, akkor a jelentősebb értéktárgyakkal kapcsolatban feljegyzett gyári számok, pontos típusok, jellemzők megkönnyíthetik a rendőrség munkáját a nyomozás során. Ezeken túl a trükkös lopások visszaszorítása érdekében, speciálisan a lakótelepen élő idősek számára összeállított prevenciós tájékoztató anyagot is tartalmaz.

Pálmann LászlóPálmann László

A rendőrség munkatársai a kiadványokat eljuttatják a közös képviselőknek, polgárőr egyesületeknek, valamint az idős bűnmegelőzési kortárssegítők részére is. A tervek szerint a program egész Veszprém megyére kiterjed majd.

Pálmann László, a Veszprémi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője a lakossági fórumon ismertette: továbbra is sok idős kárára követnek el betörést, illetve lopást, ezért szükséges a minél szélesebb körű tájékoztatás, amihez a jelenlévők segítségét is kérte. “Az idősebb emberek másképp szocializálódtak, gyanakvás nélkül segítenek, aki rászorulónak mondja magát” – fogalmazott.

Orsós KárolyOrsós Károly

Orsós Károly rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója a leggyakoribb bűncselekményeket ismertette, kiemelve, a sértettek gyakran megkönnyítik az elkövetők dolgát.

A trükkös lopásokkal kapcsolatban elmondta, ilyenkor valamilyen ürüggyel bejutnak a sértetthez – pénzvisszatérítést hoztak, csak üzenni szeretnének a szomszédnak, ehhez kérnek papírt és tollat –, majd a konyhába terelik a tulajdonost, eközben a társak értékes holmik, készpénz után kutatnak a lakás többi részében. A tolvajok pénzszerzési kísérlete még, hogy valamilyen szolgáltatásra előleget vesznek fel, vagy telefonon, mint unoka kérnek azonnal pénzbeli segítséget, az összeget pedig egy “ismerős” veszi át.

Az idősek az utcán sem lehetnek biztonságban, az elkövetők itt is igen leleményesek. Volt rá példa, hogy a bevásárlásból hazafelé tartónak ajánlották fel a segítséget, majd kirabolták, vagy a bankautomatától távozóhoz léptek oda, hogy felváltassák a pénzüket, majd elvették a felvett összeget. “Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!” – zárta előadását Orsós Károly.

A fórum zárásaként a vagyonvédelmi eszközökkel ismerkedhettek meg részletesebben az érdeklődők.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. tegnap 11:29 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.