Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

EU-csúcs a katasztrófába torkolló menekülthullám miatt

2015. április 23. 21:53 // Forrás: mti
Megkezdődött csütörtök délután az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek célja az elsősorban a Földközi-tengeren jelentkező migrációs válság kezelése.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke figyelmeztetett, hogy senkinek nincsenek illúziói abban a tekintetben, hogy a problémát ma meg tudják oldani, de bizakodásának adott hangot, hogy a tagállamok vezetői meg tudnak állapodni azonnal meghozható intézkedésekről. A lengyel politikus úgy vélte: a Földközi-tengeren kialakult migrációs válság oka nem Európa, hanem az érintett térségben kialakult instabilitás, háború és a szegénység.

Az MTI birtokába került közös nyilatkozattervezet, amely a tagállamok vezetői elé kerül, első mondatában az áll, hogy a Földközi-tengeren tragikus helyzet alakult ki. Az uniós diplomáciát ugyanis az lendítette működésbe, hogy a múlt hét végén több mint 700-an haltak meg, amikor az Észak-Afrikából az európai partok felé tartó hajójuk felborult a tengeren. A tagállami vezetők egy perc csenddel emlékeztek az áldozatokra.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger BarnaFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Orbán Viktor magyar miniszterelnök amellett érvel a menekültügyben összehívott csütörtöki rendkívüli brüsszeli EU-csúcstalálkozón, hogy a tagállamok kapjanak minél szabadabb kezet a saját problémáik megoldásához. "Ha pedig felmerülnek közös problémák, mint itt, akkor Magyarország készen áll, hogy együttműködjön" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva a csúcstalálkozóra érkezésekor.

"Mindenkiben van valamennyi lelkiismeret-furdalás, hogy vajon az európai menekültügyi rendszer jól működik-e, nem kellett volna-e már korábban ezen változtatni" - jegyezte meg a magyar kormányfő. Szerinte a mostani "olyan találkozás lesz, ahol egyszerre kell, hogy a helyén legyen a szívünk meg az eszünk. Az ész fontos, mert ha megoldást akarunk találni erre a helyzetre, akkor higgadt, gyors és jó döntéseket kell hoznunk" - hangsúlyozta. Magyarország álláspontját világosnak mondta a miniszterelnök. "Mi azt gondoljuk, hogy ha ránk bízzák - mármint a Magyarországra érkező menekültekre vonatkozó szabályozás megalkotását -, akkor mi ezt megoldjuk" - fogalmazott.

Németország és Franciaország két-két, az Egyesült Királyság pedig három hajót, köztük az HMS Bulwarkot is, valamint további eszközöket, például helikoptereket is felajánlott a földközi-tengeri migrációs válság kezelésére a csütörtökön tartott rendkívüli uniós csúcstalálkozón.

Angela Merkel német kancellár az állam- illetve kormányfők tanácskozását követően elmondta, hogy hazája egy fregattal és egy támogató hajóval járul hozzá a műveletekhez. Megerősítette azt is, hogy egyelőre az uniós tengerihatár-őrizeti missziók költségvetésének megháromszorozásában állapodtak meg, de ha ez sem elég, tovább fogják növelni a műveletek büdzséjét.

Az uniós tagállamok vezetői arról is döntöttek, hogy felkérik az unió külügyi főképviselőjét, vázolja fel annak lehetőségeit, hogy az uniós országok katonai eszközöket vethessenek be az embercsempészek hajóinak elpusztítására. Merkel arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása vagy egy líbiai egységkormány felkérése alapján lehetséges, de egyelőre egyik sincs meg.


Az emberkereskedők kegyetlenségéről számoltak be az illegális bevándorlókat szállító és Líbia partjainál vasárnap felborult hajó túlélői az ügyben vizsgálatot indító szicíliai ügyészségnek. A baleset 27 túlélőjét a szicíliai Cataniába szállították. Az olasz ügyészségnek tett beszámolóik szerint a Líbiából indult és az olasz partok felé tartó 20-30 méter hosszú halászhajón "embertelen kegyetlenség uralkodott".

A számos különböző afrikai országból Líbiába érkezett menekülteket először a fővároshoz, Tripolihoz közeli egyik tanyán tartották fogva; 1000-1200 embert, akiket botokkal vertek, ha nem engedelmeskedtek. Többen belehaltak a bántalmazásba és nélkülözésbe. A Földközi-tengeren való átkeléshez először teherautókkal a líbiai tengerpartra vitték őket, majd innen gumicsónakokkal szállították az embereket az útra kiválasztott halászhajóra. A túlélők elmondták, hogy egy fiatal fiú felállt a gumicsónakban és elmozdult a helyéről, ezért lelőtték és holttestét a tengerbe dobták.

A halászhajó a líbiai partoktól 110 kilométerre borult fel. Az ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a vízi jármű "határtalanul tele volt zsúfolva", és a hajót irányító emberkereskedő rosszul manőverezett. Háromszor is nekiütközött a bevándorlók segítségére siető portugál teherhajónak. A becslések szerint a halászhajóra több mint 750 embert szorítottak fel. A túlélők elmondták, hogy az őket kísérő két emberkereskedő a halászhajóról mobiltelefonos kapcsolatban volt a líbiai emberkereskedő szervezet vezetőivel. A két férfi a túlélők között érkezett meg Szicíliába, ahol őrizetbe vették őket.

A hajón utazó illegális bevándorlók fejenként 1000-7000 euró (300 ezer és 2,1 millió forint) közötti összeget fizetettek az olasz partokra való eljutásért. A több mint 750 ember közül mindössze huszonnégy holttestét találták meg: ezeket Máltára szállították.

vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.