Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A mélyben szolgálnak

2015. április 21. 14:33
Meiczinger Mátéval a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat elnökével és Schafer István barlangi kutatásvezetővel beszélgettünk.

Jelenleg három barlangi mentőszolgálat működik Magyarországon. Tagjaik társadalmi munkában, önkéntesen végzik a barlangi mentést. Ilyen egyesület a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat is. Meiczinger Mátéval a szervezet elnökéel és Schafer István barlangi kutatásvezetővel beszélgettünk.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a barlangászattal?

S.I.: Fiatalon találkoztam egy barlangásszal és annyira megtetszett a dolog, hogy kipróbáltam és rögtön beleszerettem. Ma hobbiként, a polgári foglalkozásaink mellett veszünk részt barlangok feltárásában, újabb járatok kiásásában, feltérképezésében és kiépítésében.

M.M.: Engem István fertőzött meg.

Schafer IstvánSchafer István

A barlangok kutatása mellett tagjai vagytok a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálatnak is. Mit kell tudni erről a szerveztről?

M.M.: Budapesten működik a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, ami a földrajzi távolságok miatt nem tudja lefedni az ország összes karsztterületét, ezért a Bakonyban és a Bükkben is van egy önálló szervezet, amely a saját területén aktívan tevékenykedő barlangászok részvételével működik.

S.I: A vidéki szervezetek azért jöttek leginkább létre, mert a budapesti szervezet tagjai nem rendelkeznek olyan helyismerettel, mint helyiek, pedig ez elengedhetetlen a mentéshez, és hamarabb is a helyszínníre tudnak érni. A Bakony területén van öt barlangkutató csoport, amelyek egy szervezetbe, a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetségébe tömörülnek. Ehhez hatodik tagszervezetként csatlakozik a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, ami jobbára a barlangkutató egyesületek tagjaiból áll össze.

M.M.: A Bakonyban van lehetőség a barlangászatra. Inkább kisebb barlangok vannak, de számtalan lehetőség van a kutatásra. Az utóbbi években nagy felfedézesek történtek a környéken, és számos feltáratlan barlang van még.

Meiczinger MátéMeiczinger Máté

Kiből lehet barlangi mentő?

M.M.: Rutinos, tapasztalt, több éves tapasztalattal rendelkező barlangászból, akik minid fizikálisan, mind pszichésen alkalmasak a feladat ellátására. Ahhoz, hogy valaki tagja lehessen egy ilyen szervezetnek, és éles helyzetben a bajba jutott barlangászkon segíthessen, több szintű szakmai és technikai tanfolyamot kell elvégeznie.

Vannak olyan tanfolyamok, ahol a kötéltechnika használatát sajátíthatják el a tagok, még akkor is, ha valakiből nem lesz barlangi mentő, csak „sima“ barlangász. Van egy alapfokú fél éves tanfolyam is, ami a teljesen kezdőknek szól. Aki jobban el szeretné mélyíteni a tudását, el szeretne mélyülni a bonyolultabb mászások megoldásában, az további négy szintet végezhet el. Aki barlangi mentő akar lenni, annak legalább a középső szintet el kell érnie. Magyarországon ma szűk száz ember van, aki barlangi mentőként bevethető.

fotó: Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat facebookfotó: Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat facebook

A mi feladatunk egy adott helyzetben lejutni a sérülthöz, feltérképezni a sérüléseit, lejuttatni hozzá az orvost és a felszín és a sérült közti közlekedési útvonalat kiépíteni.

Milyen gyakran hívnak benneteket bajba jutott barlangászokhoz?

S.I.: Komoly barlangi baleset Magyrországon nagyjából 2-3-4 évente fordul elő. Komolynak az számít, amikor hordágyon kell kihozni a sérültet. Szerencsére nem kell gyakran bevetésre járnunk, de előfordult már, hogy beomlott bejárat miatt beszorult barlangász segítségére kellett sietnünk.

M.M.: A barlangi mentőszolgálatok között van egy együtműködés. Ha valakihez érkezik egy risztás, az szól a szomszédos szervezeteknek is. Tavaly Pesten segítettünk egy térdficamos esetnél. Minden évben vannak kisebb-nagyobb ügyek, a komolyobbak nagyjából 3-4 évente fordulnak elő. Együttműködési megállapodásunk van a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal is. A tavalyi évben alakult egy Bakonyi Mentőcsoport nevű helyi önkéntes mentőszervezetkből álló csoportja a Katasztrófavédelemnek, melynek mi is tagjai vagyunk.

S.I.: Évente 3-4 alkalommal tartunk mentési gyakorlatot, hiszen a balesetek száma szerencsére nem elengendő ahhoz, hogy szinten tartsuk a tudásunk, vagy gyakorlatot szerezzünk.

Mit szól a családotok a barlangászathoz?

S.I.: Engem a családom jobban félt az a barlangig tartó úttól, mint magától a barlangászattól.

M.M.: Az emberek túlságosan veszélyesnek gondolják a barlangászatot. Ha az ember lent van a mélyben, sokkal jobban odafigyel magára, mint a felszínen. Tudatában van annak, hogy egy átgondolatlan lépés sokkal nagyobb következményekkel járhat, mint a felszínen.

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.