Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erős alapokon áll a veszprémi Közgáz

2015. április 1. 15:42
Jubileumi gálaműsorral ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola szerdán a Petőfi Színházban.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy Veszprém több mint ezer éves város, de soha nem öregszik és ez elmondható a Közgázról is, majd visszaemlékezett az alapításának időszakára.

Porga GyulaPorga Gyula

Mint mondta, az iskola születése a jövőbe vetett hitet szimbolizálta, az intézmény pedig azóta is virágzik, amit a tradíciók éltetnek. “Veszprém jelentős iskolája a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, meghatározó alakja a város közösségi életének” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: az ország szakképző iskoláinak elitjébe tartozik, éppen ezért “a diákok legyenek büszkék arra, hogy ebbe a nagy múltú intézményben tanulhatnak”.

Ifj. Szathmáry ÁrpádIfj. Szathmáry Árpád

Ifj. Szathmáry Árpád, a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola igazgatója ünnepi beszédében az iskolával kapcsolatos saját élményeit osztotta meg a hallgatósággal. “Az első szerelmem is ebbe az intézménybe járt, 33 évvel ezelőtt pedig tanárként léptem az iskola falai közé” – emlékezett vissza. “Többször szembe kellett néznie a Közgáznak a történelem viharaival, de eddig mindent átvészelt, és ez így lesz a jövőben is” – húzta alá, amit azzal magyarázott, hogy “az itt tanuló diákok mindig itt hagyták a szívük egy darabját, ebből pedig egy olyan alap jött össze, amiből most is mindenkinek jut.”

Az ünnepség folytatásaként jubileumi emlékplakettet adtak át a kiemelt vendégeknek, illetve számos díjat is kiosztottak az iskola kiemelt tanulói, munkatársai és egykori alkalmazottai részére, illetve színes kulturális program szórakoztatta a jelenlévőket.

A Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola jogelődje az 1895-ben alapított Veszprémi Felső Kereskedelmi Fiúiskola, másrészt az Angolkisasszonyok Kereskedelmi Leányközépiskolája, amely 1918-ban létesült, és 1948-ban államosítottak. A két önállóan működő intézmény neve az évtizedek során többször is változott, majd 1956 szeptemberében történt meg a két iskola egyesítése dr. Borsi Lőrinc igazgatósága alatt.

A kereskedelmi (közgazdasági) szakoktatás a XIX. században jött létre, a kiegyezés utáni időszak gazdasági (ipari, kereskedelmi és hitelszervezet) fellendülése következtében.

A háromosztályos Veszprémi Állami Felsőkereskedelmi Iskola 1895 szeptemberében indult a Buhim-völgyben, a volt kaszárnya épületében. az 1898/99-es tanévben a polgári és felsőkereskedelmi iskola átvette az új épületét is, ami most a Budapest út 11. szám alatt található.

A polgári iskola 1912-re már párhuzamos osztályokkal rendelkezett és a kereskedelmit fokozatosan kiszorította. Az I. világháború alatt az egész épület hadikórházként működött. A kereskedelmi rövid ideig a zsidóiskolában (Bajcsy- Zsilinszky út), majd a régi Ének-zene általános iskolában kapott helyet.

A háború után az intézmény visszaköltözött első helyére és itt is maradt 1944-ig. 1944-1946 között az iskola épülete ismét hadikórház lett. Az épület és a berendezés is súlyos károkat szenvedett. A tanítás részben az angolkisasszonyok intézetében folyt (Vár u. 21.) Az iskolát 1956-ban vonták össze (volt angolkisasszonyok) leány – közgazdasági technikummal, amely Megyei Pedagógiai Intézetben székelt. A 8 osztálynak és a kétnaponta járó gépíró iskolásoknak is jutott itt hely.

1968-ban költözött az iskola a Vár u. 10. alá, a volt Piarista Gimnázium épületébe, ahol a Lovassy László Gimnázium működött. Ettől fogva nagy átalakítások történtek az iskolában: könyvtár, tornaterem kialakítása, központi fűtés bevezetése, padlózat, világítás kicserélése, géppark létesítése.

2008 nyarán foglalta el jelenlegi helyét a szakközépiskola a korábbi Nagy László általános iskola épületében a Csap u. 9-ben.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.