Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új otthont kaptak az orrszarvúk

2015. március 31. 14:23
Újabb állomásához érkezett a ZooEvolúció elnevezésű, összesen 1,2 milliárd forintos beruházást tartalmazó projekt a Veszprémi Állatkertben. Kedden az új orrszarvúházat és -kifutót mutatták be sajtótájékoztató keretében.

Pabló neve sokak számára ismerős, ezért is volt fontos cél számunkra, hogy a kor turisztikai elvárásainak megfelelő helyen tudjuk megmutatni orrszarvúinkat a látogatóknak még rossz időjárási körülmények között is, ezt teszi lehetővé a most átadott létesítmény – hangsúlyozta Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója.

Tavaly márciusban történtek meg az első kapavágások, azóta több projektelem átadása is örülhettünk – emlékeztetett Porga Gyula polgármester, hozzátéve: összesen 1,2 milliárd forint támogatás érkezett a beruházásokra. “Akik az elmúlt egy évben nem jártak itt, azok egy teljesen megújult állatkerttel találkozhatnak, európai színvonalú létesítmény jött létre” – vélekedett. A polgármester rámutatott, korábban az volt a megszokott, hogy kerítésen, rácson keresztül láthattuk az állatokat, most azonban az új szemléletnek köszönhetően az itt lakókat saját környezetükben figyelhetjük meg.

Porga Gyula reményét fejezte ki, hogy a fejlesztések hatására a nyári turisztikai szezonban minden eddiginél több látogat fogad a Veszprémi Állatkert, ennek köszönhetően pedig a megyeszékhely egyéb attrakcióit is egyre többen felkeresik.

A Veszprémi Állatkert kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztése valósul meg a „ZooEvolúció” című projekt keretében. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 481,2 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 40,1 százaléka. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Uniós támogatást jelentős, 718,8 millió forint központi kormányzati támogatás egészíti ki.

Az orrszarvúház és -kifutó együttesben az afrikai antilopok, zebrák és az immár négy fős szélesszájú orrszarvú csapat kapott elhelyezést. A ház és a hozzá tartozó előkifutó megfelel a legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak. Eddig a szavanna kifutó állatai hideg időben, télen nem voltak látogathatóak, ám a fejlesztésnek köszönhetően az időjárás viszontagságaitól függetlenül üvegfalon keresztül megtekinthetőek lesznek. A komplexum - ami már várja a látogatókat - 900 négyzetméter alapterületű, melyhez egy külön külső orrszarvú kifutó is tartozik, ami a meglévő két hím különtartását is elősegíti.

A közelmúltban a vizes élővilágot bemutató projekt fóka- és pingvinmedencéit már elfoglalták a kis lakók. Beszoktatást követően, április közepén történik meg a létesítmény hivatalos átadása. A fejlesztés sorozat várhatóan májusban zárul az ötezer négyzetméteres alapterületű Madárröpde bemutatásával.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.