Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Képvásárlással segíthetünk az autizmussal élőkön

2015. március 30. 16:46
Az AutiSpektrum Egyesület által szervezett rajzkiállítást hétfőn nyitották meg a Városháza aulájában. Az ott kiállított rajzok megvásárlásával az egyesület működését támogathatjuk.

A kiállított úgynevezett Aut-kartonok mind egyedi alkotások, autizmus spektrumzavarral (a spektrum szó az autizmus számos megjelenési formára utal) élő gyermekek és az egyesület által felkért személyek közös művei. A felkért személyek között olyan hírességek neveit is olvashatjuk a rajzokon, mint Polgár Judit, Vereckei Ákos, Farkas Bertalan vagy Cseh László. A rajzkiállítás az április 5-ig tartó veszprémi autizmus világnapi rendezvénysorozathoz kapcsolódik.

A tárlatot Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg, aki a találkozások kiállításának nevezte az eseményt. „Két ember közti különbözőségeket akkor tudjuk elfogadni, ha van annyi empátiánk, hogy egy más világnézetet és szemszöget is meg tudunk érteni. Ehhez találkozások szükségesek. (…) A mai esemény is ilyen”- fogalmazott. „Ha Veszprémben minél több ilyen találkozás jön létre, egy erős közösséget tudunk alkotni”- tette hozzá. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója tanmesével hívta fel a figyelmet a művészet gazdagságára.

Porga GyulaPorga Gyula

Az AutiSpektrum Egyesület 2013-ban jött létre. 2014-ben a város önkormányzatának jóvoltából kapott használatra helyiségeket, melyek egy részét már felújították. Itt fejlesztő foglalkozásokat és szülőcsoportokat tartanak. A további szolgáltatásbővítés miatt még két helyiség felújítását tervezik. Ezeken kívül a nyílászárókat cserélnék ki, továbbá a vizesblokkot tennék rendbe. Jelenleg 50 családdal állnak kapcsolatban.

Magyarországon nagyjából százezer autista ember él, de csak töredékük van diagnosztizálva. Kutatások szerint minden 60-100. ember autizmussal él.

Halas Adelaida és Kiszely-Nagy BotondHalas Adelaida és Kiszely-Nagy Botond

A hétfői eseményen Halas Adelaida színművész és Kiszely-Nagy Botond érintett fiatal duettje, valamint Kövi Szabolcs fuvolista műsora szórakoztatta a megjelenteket.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51 Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is strucctojással díszített fa várja az állatkert látogatóit a Gulya-dombi bejáratnál az ünnepi hosszú hétvégén. tegnap 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.