Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Az év megyei kapitánysága lett a veszprémi

2015. február 27. 15:51
A 2014-es tevékenységünk egy igazi csapatmunka volt, olyan mint egy zenemű – foglalta össze a Veszprémi Rendőrkapitányság tevékenységét dr. Ipsits Csaba.

Szólt az összes hangszer egyszerre, de mégsem versenyeztek egymással. Összedolgoztak a közrendvédelmi, a közlekedési, a bűnügyi, a vizsgálati, a igazgatásrendészeti és a hivatali szakágak. Időnként befutott egy kis szünet, vagy fals hang, de az összhangzás örömteli volt – mondta dr. Ipsits Csaba, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője a pénteki évértékelő állománygyűlést követő sajtótájékoztatón.

Dr. Ipsits CsabaDr. Ipsits Csaba

Elmondta: a szolgálat célja a közrend és a közlekedés rendjének fenntartása, a bűnmegelőzés és a hatékony bűnüldözés, továbbá a magas színvonalú igazságrendészet, közigazgatási szolgáltatás, ezzel pedig biztosítani az állampolgárok, gazdálkodó szerveinek, intézményeinek és az ide látogatók biztonságát, nyugalmát. “Ahonnan a legtöbb bejelentés érkezik, oda nagyobb rendőri jelenlétet biztosítunk” – engedett betekintést munkájukba, melynek fontos részét képezi a bizalom erősítése, ennek érdekében pedig rendszeresen egyeztető fórumokat tartottak az érintettekkel.

Ami pedig a számokat illeti, a regisztrált bűncselekmények kismértékű emelkedése mutatkozott 2014-ben, azonban a felderítések száma is nőtt, a hatékony rendőrségi munkának köszönhetően más városokból érkező bűnügyi csoportok felszámolása is megtörtént. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma mérséklődött, illetve a lakásbetörések felderítése körében a korábbinál nagyobb sikereket értek el.

Van még mit javítani a közlekedési morálon is – véli Ipsits Csaba. Összesen öt halálos kimenetelű baleset történt a Veszprémi Rendőrkapitányság területén (három esetben gépkocsi gyalogost gázolt el, ebből kétszer a gyalogos volt a szabálytalan), azonban kis mértékben csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma. A kiváltó ok a legtöbb esetben továbbra is a relatív sebességtúllépés és az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása.

Nagy terhet ró a kapitányságra a rendezvények biztosítása, összesen 344 esetben kellett ezt megtenniük 2014-ben, amihez esetenként a Készenléti Rendőrség is besegített.

A kapitányság mindig is híres volt a bűnmegelőzési tevékenységéről – húzta alá Ipsits Csaba. Az iskolásoknak balesetvédelmi oktatást tartottak, folytatták a „Beszélgető rendőr” programot, melynek keretében havonta egy alkalommal az állampolgárok közvetlenül fordulhattak a „fogadóórát” tartó rendőrhöz problémájukkal, de erősítették a lakossági kapcsolattartást, valamint az idősebb korosztály védelmében is újabb lépéseket tettek. Az „Idegen jött? Segítünk!„ program részeként a Veszprémi és a Zirci járás területén a körzeti megbízottak folyamatosan felkeresték a településeken élő időseket, hogy tanácsokkal lássák el őket biztonságuk érdekében.

Együttműködés nélkül nincs siker – emelte ki a városi kapitány, ezért szorgalmazta az önkormányzatokkal, a társszervekkel, a polgárőr egyesületekkel, valamint a civil szervezetekkel történő közös munkát. “Rendszeresen részt vettünk a településeken megrendezett lakossági fórumokon, meghallgatásokon, a polgármestereknek havonta tájékoztatást adtunk a településükön történt bűncselekményekről, és tájékoztatást kértünk a szervezett programokról” – sorolta.

Szeretném, hogy a 2015-ös esztendő a bűnmegelőzés éve legyen – adott hangot tervének a kapitány, melyben kiemelt szerepet szán a térfigyelőkameráknak, ami véleménye szerint nem csodafegyver, de ki kell használni a benne rejlő lehetőségeket és a forrásokhoz mérten minél többet elhelyezni a településeken.

Olyan rendőri szolgálat kialakítása a cél, amely együtt él a település mindennapjaival, gondjaival és a problémákra a segítő választ is megtudja adni – mondta Ipsits Csaba, hozzátéve: a közösségi rendőr értse meg a lakosság problémait, „éljen együtt velük”, és ha kell, adjon bűnmegelőzési tanácsokat. “Mindenki maradjon meg önmaga, de tartsa szem előtt, hogy az egyéni boldogulás és siker csak a közösség erejével, közösség sikerén keresztül érhető el” – zárta gondolatát a kapitány.

Mindezeket a célokat az elmúlt években sikerült teljesíteni, ezt mutatja, hogy az év rendőrkapitánysága megyénkben a veszprémi lett 2014-ben.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.