Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mindenki talál benne értéket

2015. január 18. 16:58
Tompos Kátya számára első a színház, azonban énekesnőként is csodákra képes a színpadon. Kedden a veszprémiek is megbizonyosodhatnak erről.

– Számos színpadi produkció köthető a nevéhez, a Nemzeti Színház tagja, mégis a Valami Amerika című mozifilmmel lett igazán ismert.

– Ez a mozi előnye. Fantasztikus színészek játszanak a színpadokon hazánkban, mégsem ismerik őket annyian, mint illene, egy-egy ilyen sikerfilm nagyot lendíthet ezen. A szerencsének köszönhető, hogy kiválasztottak a szerepre és bemutatkozhattam a nagyobb nyilvánosság előtt is, mint színész.

Tompos KátyaTompos Kátya

– Azért az éneklésből is kaptunk ízelítőt a filmben.

– Igen, de akkor még nem foglalkoztam vele külön, csak a színpadi szerepekhez kapcsolódva énekeltem. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen mértékben előkerült nálam az ének, nagyon izgalmasnak találtam a munkát. A forgatás másik nagy előnye és a további munkámat befolyásolta, hogy megismerkedtem Hrutka Róberttel, akivel közösen kezdtünk el dolgozni az énekes életutamon. Nagyon szeretek énekelni, de a színház az elsőszámú és az alap. Hamarabb kezdtem el énekelni, de a színházzal nagyobb terveim voltak, az előzőt csak hobbinak tekintettem. A kettő végül az operett musical szakon egyesült.

– Az elmúlt évben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Mit jelent önnek ez az elismerés?

– Nagyon megtisztelő és jól esik. Megerősít abban, hogy van értelme annak, amit csinálok, de egyben terhet is jelent, hiszen elvárják, hogy tökéletesen teljesítsek és mindig jobb legyek. Nem szabad, hogy az ember elbízza magát, de jó érzés, hogy észrevették, sokak szemében értékes, amit eddig tevékenykedtem. Menni kell tovább, nem szabad itt megnyugodni.

– Tavaly jelent meg első önálló lemeze Keresztül Európán címmel, amely széles zenei kínálatot ad, ebbe enged betekintést a veszprémi koncert is.

– Sokfelé jártam, énekeltem, folyamatosan gazdagodtam a zenei élményekkel, ezekből készítettem egy összeállítást. Ez a koncertanyag nem egyfajta világhoz kapcsolódik, hanem azt mutatja meg, amit én jártam be az elmúlt években. 

– Több nyelven is énekel a produkció során.

– Az orosz származású édesanyám nem beszélt tökéletesen magyarul, így gyakorlatilag két nyelven tanultam meg beszélni. Az oroszt erősítette, hogy édesapán sokáig Moszkvában dolgozott, így vele is közös volt ez a nyelv. Az óvodában már természetesen teljesen magyar közegbe kerültem, ott sikerült elválasztani egymástól a két nyelvet. Később a gimnázium alatt a remek tanároknak köszönhetően jól megtanultam franciául és angolul is. Lényeges számomra, hogy az elénekelt dalok megőrizzék zeneiségüket, ezt pedig csak az eredeti nyelven előadva érhetem el. 

– Mit kapnak a nézők öntől a Hangvillában január 20-án?

– A Keresztül Európán című lemezem anyaga szólal meg a színpadon Veszprémben, illetve olyan dalok is felcsendülnek, amik nem kerültek fel az albumra. Többféle stílus váltja egymást, francia swing dalokból lesz hallható válogatás, sanzonok, de énekelek oroszul, felcsendül egy bolgár dal és természetesen magyarul is énekelek, többek között megzenésített verseket. Mindenki talál benne értéket.  

 

Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.