Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ázsiai boglárka

2013. április 28. 10:47
Az ázsiai boglárka egyre népszerűbb kerti növényünk. Milliónyi fátyolvékony szirmokból álló törékeny virág. Cserepes és vágott formában is kapható a virágüzletekben. Cserepes változata részlegesen fagytűrő.

Messziről jött virág az ázsiai boglárka, latin nevén Ranunculus asiaticus. A boglárkafélékkel rokon, azonban mutatós, nagy, telt virágával egészen más formát képvisel. Részlegesen fagytűrő, ezért karomszerű gumói jól viselik, ha a növényt kiültetjük a szabadba, jó vízelvezető talajba. Gondozzuk úgy, mintha hagymás növény lenne, vagyis miután a levelek elszáradtak, vegyük ki a földből és tároljuk száraz tőzegben 10-13°C-os hőmérsékleten. A következő tavasszal ültessük el a gumón található karmokkal lefelé. A növény a félárnyékos helyet is elviseli, de a legjobb számára a teljes tavaszi napsütés. Érdemes széltől védett helyre tenni.

Szereti, ha a töve száraz, a gyökere pedig nyirkos. Ezért egy mérsékelt öntözés ajánlott, vagyis soha ne vigyük túlzásba. Ha jó minőségű virágföldbe ültettük, akkor a növény nem igényel tápoldatozást. Ha cserépben tartjuk, akkor évente át kell ültetni jó vízelvezetésű, tőzeg alapú talajba, amelyhez akár durva homokot is keverhetünk. Különösebb betegsége nincs, ha megfeketednek a szirmok és a levelek, akkor a szél tett benne kart. 

A boglárka egy olyan csodásan szép növény, amely nem igényel túl sok gondozást, mégis egész tavasszal élvezthetjük jelenlétét.  Az ázsiai boglárka virágai vágott virágként is gyönyörűek, ahogy az a képen is látható. 

Fotó: Reiter Ádám
Élővirág dísz, dekoráció: Tearose Decoration
(8200, Veszprém, Dózsa tér 1., +36 70 314 1217)

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.