Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kerékpárút Bándig

2011. július 29. 11:58
Veszprém önkormányzata közös pályázatot nyújt be Márkóval és Bánddal a Közlekedés Operatív Programhoz kerékpárút építésére.

Ma délután Veszprém, Márkó és Bánd települések összevont közgyűlésén mindhárom képviselőtestület támogatta a kerékpárút-építési pályázat benyújtását.

Veszprém 2007 óta engedélyezett tervekkel rendelkezik a Veszprémet és Ajkát összekötő kerékpárút megépítésére. A projektre jelenleg a Közlekedés Operatív Programnál lehet pályázni 100%-os támogatás mellett. A teljes igényelhető támogatás 500 millió forint, s ez elégséges a több mint 6 kilométeres szakasz megépítéséhez. A három önkormányzat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumot hoz létre a pályázat benyújtásához és a megvalósításhoz. A konzorcium vezetője Porga Gyula veszprémi polgármester lesz.

Az építési költség az alábbiak szerint oszlik meg településenként:
Veszprém: 300 520 000 Ft
Bánd: 84 360 000 Ft
Márkó: 23 120 000 Ft
A megépítendő kerékpárút hossza összesen 6210 méter.

A projekt tartalmaz nem elszámolható költségeket is (előkészítés, dokumentáció, sikerdíj), ez összesen 42,5 millió forint. A nem elszámolható összegek felosztásáról eddig nem tudott megállapodni a három önkormányzat, így a döntésig Veszprém bevállalja e költségeket, hogy egyáltalán be tudják adni a pályázatot. Porga Gyula tovább folytatja ebben az ügyben az egyeztetéseket Bánd és Márkó vezetésével. Ha a három önkormányzat nem tud megegyezni az nem elszámolható költségek felosztásáról, az akár a pályázattól való elállást is magával vonhatja. A dokumentáció előkészítésével a közbeszerzési pályázaton kiválasztott Aditus Zrt.-t bízta meg a közgyűlés.


Brányi Mária

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere, a napirend előterjesztője kérdésünkre elmondta: azért kellett összehívni a rendkívüli közgyűlést, és dönteni az augusztus 1-jei határidős pályázat beadásáról, mert bár ősszel is lesz hasonló kiírás, vélhetően valamennyi pályázó a maximális – 500 milliós – forrást fogja megcélozni, és azok, akik előbb „ébrednek”, valószínűleg az összes forrás ki fogják meríteni.

– Nagyon sokszor megfogalmazzuk, hogy Veszprém a Bakony-Balaton térség központja kíván lenni. A térségi turizmusfejlesztési elképzelések alátámasztják e szándékunkat. Elkészült a Balatonalmádit Veszprémmel összekötő kerékpárút, döntöttünk a Nemesvámos felé induló bicikliútról, most fejezünk be egy kerékpárút-nyomvonal fejlesztést, amely Kádártát és Gyulafirátótot érintve a Magas-Bakonyt célozza meg. Az északnyugati irány eddig kimaradt ebből a rendszerből, szükség van erre a beruházásra. Megyeszékhelyként példát kell mutatnunk: ha a saját közigazgatási területünkön levő szakaszokat kiépítjük, akkor ehhez tudnak csatlakozni a környező települések. Így nagy lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a térségi turizmusfejlesztés során értelmesen használható kerékpáros nyomvonalhálózat alakuljon ki – nyilatkozta az alpolgármester asszony.
 

 

A cikkhez csatolt fájlban megtekinthető a tervezett kerékpárút nagyított térképe.
 

Szaksz Balázs
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.