Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Veszprém ragyog tovább!

2024. április 26. 11:34
Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében született kiállítás az elnyert címmel és a 2023-as évvel kapcsolatos eseményeket és történeteket idézi fel izgalmas, egyedi formában, többek között rendhagyó installációk, kisvideók, fotók segítségével.

A tárlat célja, hogy közösen tekintsünk vissza a nagy múltú Európa Kulturális Fővárosa sorozat egyik legsikeresebb projektjére, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program pezsgő napjaira, kiemelkedő pillanataira, eredményeire.

Elsőként Porga Gyula polgármester köszöntötte a kiállításra érkezőket. Kiemelte, rendkívül jó érzés a múzeum épületében egyszerre látni azokat az embereket, akik az EKF programban együtt dolgoztak azon, hogy minél sikeresebb legyen a 2023-as év, és, hogy az elkövetkező időszak is legalább olyan pezsgő legyen, mint a tavalyi év.

A polgármester megköszönte a kiállítás alkotóinak a tárlatot, majd rávilágított, a kiállítás legfőbb üzenete nem az, hogy nosztalgiával tekintsünk a múltra, a szép 2023-as évre. Porga szerint akkor lehetünk továbbra is sikeresek, ha ez a tárlat egyfajta ugródeszkát jelent. Ösztönözzön mindenkit arra, hogy továbbra is meglássuk a városban rejlő lehetőségeket. Márpedig, ha nem csak lakni, de élni is szeretnénk ezt a várost, akkor fel kell ismerni a város kincseit, szépségeit, lehetőségeit.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hivatalosan is megnyitotta a tárlatot. Visszaemlékezéssel kezdte, hiszen a 2023-as év már jóval korábban kezdődött, egészen a tervtől, miszerint a királynék városa benyújtotta pályázatát.

Navracsics kiemelte Porga Gyula polgármester elkötelezettségét, ahogy a miniszter fogalmazott: mindig is lelkiismeretesnek, és rendkívül elszántnak ismerte Porga Gyulát, de az EKF év előkészítése, majd a lebonyolítása során talán még többet beleadott. Modhatni száztíz százalékkal vetette bele magát a munkába, aminek meg is lett az eredménye.

Navracsics kiemelte Markovits Alízt is, az EKF vezérigazgatóját, aki nélkül nem lett volna ennyire sikeres a tavalyi év. Velük – és még sok elhivatott emberrel – indult el az az építkezés, amelynek még nagyon sokáig látjuk az eredményét. Nem zárunk le semmit, ez csak egy leltár, ami erőt adhat, hogy így tudjuk majd folytatni, hasonló nagy lendülettel – zárta gondolatait a miniszter.

A kiállítás április 26-tól június 9-ig lesz látogatható.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. 2024. május 16. 13:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.