Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C

Földön, vízen és kétkeréken – jön a második Spirit Veszprém Triatlon Fesztivál

2024. április 24. 11:59
A futás, úszás és kerékpározás külön-külön is népszerűek, viszont van egy sportág, ami egyesíti ezeket, és az, aki igazán sikeres akar lenni ebben, annak a földön, vízen és két keréken is jól kell teljesítenie. A triatlon csupán 2000 óta része az olimpiai játékoknak, története mégis több mint száz évre nyúlik vissza. Május végén pedig Veszprémben bárki tesztelheti fittségét, hiszen a Spirit Veszprém Triatlon Fesztiválon az országos bajnokság mellett az amatőröknek is szerveznek triatlon versenyszámokat.

Az első olyan versenyekért, ahol a futás, úszás és kerékpározás nem vált szét, hanem egy futamként értelmezték, az 1920-as évek Franciaországáig kell visszamenni. Akkor ezt „les trois sports-nak”, azaz „három sportnak” hívták még, de hivatkoztak rá úgy is, mint „la Course des Débrouillards” ez annyit jelent, hogy „az ügyes verseny”.

Az első modern triatlonversenyt aztán 1974-ben rendezték meg San Diegoban, onnantól pedig egyre inkább elterjedt a népszerűsége szerte a világon, olyannyira, hogy hivatalosan 2000-től már olimpiai sportág lett belőle.

Magyarországon 1984-ben Vas megyében szerveztek először ilyen megmérettetést, innentől viszont már nem lehet számolni a versenyeket, hiszen a triatlon népszerűsége hazánkban is fokozatosan növekedett.

Erre – és persze a veszprémi emberek sporthoz való kapcsolatára – alapoztak a Spirit SC-nél is, akik idén május 26-án már második alkalommal szervezik meg a Spirit Veszprém Triatlon Fesztivált.

A Veszprémi Sportuszodában és annak környékén szervezett eseményről Somogyi Zsófia klubvezető-helyettes, az egyik főszervező árult el többet portálunknak. A másik szervező egyébként az a Brassay Réka, aki a Spirit klubvezetője, korábban pedig teljesítette az Ironman Világbajnokságot Hawaii-on és számtalan kiváló eredménnyel büszkélkedhet ezen túl is.

„Délelőtt egy könnyített távon a "Próbáld ki a triatlont" egyes számú versenyében bárki rajthoz állhat, hogy kezdőként kipróbálhassa, milyen a három sportágat egymás után űzni. Itt 100 méter úszás vár az amatőr sportolókra az 50 méteres medencében, majd 2 kilométer kerékpározás, és 500 méter futás következik. Fontos, hogy végig kijelölt, biztonságos pályán haladnak majd. Délután a kettes számú amatőr versenyszámban már nagyobb megmérettetés vár az indulókra. Itt 500 méteres úszás után 12 kilométert kell kerékpárral teljesíteni, majd 3 kilométeres futással végződik a táv.”

Az egésznapos rendezvényen az amatőr versenyek mellett azok a profi sportolók is elindulnak, akik licensszel rendelkeznek, nekik utánpótlás, felnőtt és szenior futamokat is rendeznek majd. Ezen, a délutáni Bakony-Balaton Sprintfutamon már 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás és 5 kilométer futás lesz a versenyszámban teljesítendő távok között.

A szervezők viszont ebbe a versenyszáma is szeretnék bevonni az amatőr érdeklődőket. Ők váltóban teljesíthetik ezeket a távokat.

Somogyi Zsófia azt is elmondta, hogy a triatlonfesztivállal szeretnék még inkább népszerűsíteni ezt az egyébként egyszerűen űzhető és változatos sportágat.

Az amatőr versenyekre való nevezésnél ezért nincs is életkori korlát, azokra akár egyénileg, de családdal, vagy baráti társaságokkal is lehet jelentkezni.

A Spirit Veszprém Triatlon Fesztivál hivatalos Facebook-eseménye ide kattintva érhető el a legfrissebb információkért, nevezni pedig legegyszerűbben a www.sportorigo.com oldalon lehet.

Képek: Spirit Sc Veszprém 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.