Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C

Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért?

2024. május 9. 14:22
Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek.

A Helyi Választási Bizottság a héten vette nyilvántartásba az összes jelölőszervezetet és jelöltet a június 9-ei önkormányzati választásra, sőt a szavazólapon való sorrendet is kisorsolták már. Eldőlt, hogy a Fidesz-KDNP, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom mellett a két legerősebbnek tűnő ellenzéki erő, a civil oldalról érkező Együtt Veszprémért, valamint az LMP kivételével az összes baloldali párttal közösen fellépő Híd a Városért Egyesület is leadta az érvényes ajánlóíveit.

A Híd a Városért civil szervezetnél azonban érdemes megállni egy pillanatra, mert központi szereplője lesz annak az ellentmondásnak, ami a már említett honlapon is megfigyelhető.

Az egyesület először idén februárban kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor Dobrev Klára jelenlétében bemutatták a baloldali pártok a veszprémi polgármester-jelöltjét Hartmann Ferencet, az összefogáshoz pedig csatlakozott a Híd a Városért Egyesület is, beemelve a jól csengő civil vonalat a politikájukba.

Hartmann Ferenc a bejelentésen, mögötte a pártok és az egyesület logóiHartmann Ferenc a bejelentésen, mögötte a pártok és az egyesület logói

Ez az egyesület az MSZP helyi Kereszt utcai irodájába van bejegyezve, a bírósági nyilvántartás szerint pedig Hartmann Ferenc az elnöke. Nagy múltra nem tekint vissza, hiszen a létesítő okirat kelte csupán 2023. szeptember 18. Ez a dátum még fontos lesz a későbbiekben.

A veszprémi ellenzéki palettán a másik civil egyesület az Együtt Veszprémért. Ők Adamecz Zoltánt indítják polgármesternek, az egyesület elnöke pedig az az Eszenyi László, aki maga is elindul a belvárosban képviselőnek. Az Együtt Veszprémért létesítő okirata 2023. augusztus 30-ra van datálva, tehát bő két héttel korábbra, mint a Híd a Városérté.

Ez viszont még mindig nem magyarázza meg azt, hogy a www.hidavarosert.hu oldal miért navigál át egy kattintás után az Együtt Veszprémért hivatalos portáljára, Adameczékhez.

A kérdéssel megkerestük Eszenyi Lászlót, akitől már többet megtudtunk arról, hogy mi van a háttérben. A választ a magyar bürokrácia egyik eldugott és kevesek által böngészett adatbázisában lehet megtalálni, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának védjegy adatbázisában. Itt 2023. augusztus 29-ei dátummal szerepel egy bejelentés, amiben a „Híd a városért” szlogent politikai kommunikációs céllal levédette egy bizonyos Adamecz Zoltán.

Tehát összegezve az eddigieket: Adameczék bő két héttel azelőtt, hogy a baloldali pártok létrehozták a Híd a Városért Egyesületet már védjegyjogot kértek a névhasználatra, így pedig kizárólag ők használhatnák ezt a szlogent a politikai tevékenységük során.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy csupán a véletlen műve-e, hogy a „híd a városért” szlogen mindkét politikai csoportosulásnál felmerült, vagy valami más van a háttérben.

Eszenyi László ezzel kapcsolatban is több érdekességet árult el portálunknak, amik már a két egyesület környékén megjelenő tagokat és jelölteket is érintik. Egészen pontosan Kovács Rajmundot, aki amúgy a Reformerek politikusa, de a mostani kampányban a Híd a Városért és a baloldali pártok közös képviselő-jelöltje a belvárosban. (Egyébként éppen ott, ahol Eszenyi is indul, de ez a mostani történetben teljesen mellékes szál.)

Adamecz Zoltán és Eszenyi LászlóAdamecz Zoltán és Eszenyi László

Viszont mielőtt létrejött volna a megegyezés Kovács Rajmund és a Híd a Városért, valamint baloldali pártok között a közös indulásról, állítólag Kovács az Együtt Veszprémért Egyesület alapításánál is feltűnt, valamint a kezdeti időben Eszenyi elmondása szerint részt vett a közös ötletelésekben, az egyesület szellemi hátterének építésében. Ezeken az egyeztetéseken állítólag már tavaly elhangzott Eszenyi Lászlótól a „híd a városért” szlogen, mint erős politikai üzenet, amit használnának a későbbi kampányukban.

Időközben aztán Kovács Rajmunddal megszakadt a kapcsolat, aki – ahogy írtuk – a Hartmann vezette csoportosuláshoz csatlakozott, a szlogen pedig feltűnt a baloldali összefogás egyesületének nevében.

Eszenyi Lászlótól megtudtuk, hogy ügyvédjükön keresztül már küldtek felszólítólevelet a Híd a Városért Egyesület elnökségének, hogy nevezzék át a szervezetet, mivel a védjegyjog miatt nem használhatnák az elnevezést. Erre egy budapesti ügyvédi iroda nevében dr. Varga-Damm Andrea(!) válaszolt, amiben határozottan elutasítják Adameczék felvetésének jogosságát.

Az összképet tovább árnyalja az a tény, hogy a Híd a Városért Facebook-oldal formájában viszont már valóban korábban létezett. Sőt, két ilyen oldal is megtalálható a közösségi médiában, a nyilvános adatok szerint az egyiket 2023. augusztus 21-én, a másikat május 30-án hozták létre. Tartalmukat tekintve mindegyik a Hartmann-féle baloldalhoz köthető.

Eszenyi hozzátette még, hogy bírósági keresetet egyelőre nem terveznek beadni, hogy a választás végkimenetelét ezzel ne befolyásolják, és inkább a saját programjukkal foglalkoznak, ugyanakkor június 9. után nem zárják ki annak lehetőségét, hogy megindítják a jogi eljárást.

Kérdéseinkkel megkerestük Kovács Rajmundot is, miszerint valóban részt vett-e az Együtt Veszprémért Egyesület alapításában, valamint ezt követően javasolt-e neveket, vagy szlogent a Híd a Városért Egyesületnél. Válaszát változtatás nélkül közöljük: "Június 10-ig nem kívánok foglalkozni más jelöltekkel és jelölő szervezettel, csak és kizárólag a szinte a képviselet nélkül maradt 10-es körzet problémáira, a minél sikeresebb kampányomra koncentrálok. Amennyiben érdekli a főszerkesztő urat a belvárosi problémák és azokra a megoldási javaslataim, akkor állok szíves rendelkezésére. A Híd a Városért Egyesülettel kapcsolatban önök áltak sugalltak nem felelnek meg a valóságnak."

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.