Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
22°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
22°C

Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül

2024. május 4. 22:01
A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.
 

A kiállítás a #newTogether projekt része, amely az Osztrák Kulturális Fórum és Beate Winkler közös szervezésében hódít meg újabb és újabb városokat, mindig új tartalmakkal bővülve.

Beate Winkler alkotásaival - a férfiak és nők számára egyenlő feltételek mellett - impulzusokat ad a személyes és társadalmi változások kezeléséhez. A jelenleg előttünk álló nagy kihívásokat - mint a háború, az éghajlatváltozás, a globalizáció és a migráció - csak akkor tudjuk leküzdeni, ha másokkal és ezáltal önmagunkkal is új viszonyt alakítunk ki. Mindehhez egyaránt szükséges számunkra a szabadság, a kreativitás és a társadalmi kohézió megléte – olvasható a Művészetek Háza tájékoztatójában.

Grászli Bernadett, Beate Winkler és Christian AutengruberGrászli Bernadett, Beate Winkler és Christian Autengruber

A kiállítás – amely a Várgalériában tekinthető meg június 9-ig - megnyitóján -  Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum Budapest igazgatója mondott köszöntőt szombat délután a Dubniczay-palota kertjében. Christian Autengruber méltatta Grászli Berdanett, a Művészetek Háza igazgatójának és kollégáinak munkáját, és a közös projektjüket, mely az EKF évén is túlnyúlt, illetve méltatta a Beate Winkler különleges látásmódját, azt a kizárólagos érzékenységet mellyel kezelni tudja az európai- és társadalmi együttműködéseket.

Az alkotóművész a társadalomtudományok területéről jött, úgy véli a tapasztalat amit magával hozott onnan, nagyon egyszerű:

,,Csak együtt lehet előre haladni.”

Beate Winkler elmondása alapján művészetének alapja, hogy lenyűgözőnek találja az egyszerű fehér papír és a színek közötti érzéki játékot, és azt, hogy ezt más dimenziókban is megmutathatja, papírból szobor lesz, és ezzel új terekben, új dimenziókat nyithat meg. A kiállítás címe is ezt a képet erősíti: MORE THAN YOU SEE.

Beate Winkler arra kéri a látogatókat, hogy egy kézzel készített papírra festett kis képre írják vagy rajzolják le az új társadalmi összetartozással kapcsolatos reményeiket. A kívánságokat bedobhatják a galériatér bejáratnál elhelyezett „jövő dobozba”, hogy installálásra kerüljenek.

Az álmok fala létünk új alapjait jelentheti, azokat álmokat, amelyek Veszprémből jutnak el a nagyvilágba  - tolmácsolja a Művészetek Háza Beate Winkler gondolatait.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. ma 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.