Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C

Élet és halál kérdése a színpadon

2024. április 11. 21:54
Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket.

A megrázó darab egy helyszínen – egy onkológiai osztályon – játszódik, szereplői a rákkal küzdenek. Az, hogy nagyon különböző környezetből érkezett embereket egy helyiségbe zárnak, ahol a történetet a karakterek különbözősége viszi előre, tökéletes terep egy minimalista karakterdrámának. Az alkotók lehetőséget kapnak a személyiségek és kölcsönhatások kibontására (az ilyen jellegű felállásnak az egyik legismertebb modern kori példája A tizenkét dühös ember). 

Nagyváradi Erzsébet és Cservenák VilmosNagyváradi Erzsébet és Cservenák Vilmos

Különösen erős történet ez azért is, mert a rák népbetegséggé vált, akár közvetlenül, akár szeretteinken keresztül egyre többen szembesülünk vele. Kutatók szerint 2050-re a lakosság felét érinti majd a rák – ezt a riasztó előrejelzést az előadás két szereplője, a színésznőt alakító Nagyváradi Erzsébet és a főorvost játszó Cservenák Vilmos is megosztotta velünk.

Tasnádi CsabaTasnádi Csaba

Anat Gov saját élményből írta meg a darabot, sajnos az írónőt végül legyőzte a betegség. A művet Magyarországon eddig mindössze egyszer állították színpadra – nyilatkozta a rendező, Tasnádi Csaba, aki vázolta a drámai alaphelyzetet is. A központi karakter egy ismert színésznő, aki rákbetegként bekerül az onkológiai osztályra, és eleinte fel sem fogja, mivel néz szembe, csak azzal törődik, hogy ne tudódjon ki, ne kerüljön a pletykalapok címoldalára. Ahogy halad előre a történet, úgy érik meg a felismerés benne; a darab az ő fejlődéstörténete. A rendező szerint az előadás megosztja majd a nézőket, a karakterek nagyon másképp állnak hozzá a betegséghez, és a közönség is más-más szereplővel azonosulhat. 

A színháznak elsősorban az a feladata a szórakoztatáson túl, hogy gondolkodtasson el olyan témákról, amikkel egyébként nem szívesen foglalkoznánk – mutatott rá Nagyváradi Erzsébet. Mind ő, mind Tasnádi rámutattak arra, hogy a rák egyik elsődleges kiváltó faktora a stressz – de emellett számos olyan tényező játszik még közre, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségetelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, amelyeken van lehetőségünk változtatni, jelentősen csökkentve ezzel a kockázatot. Ha a megrázó történet legalább ehhez a felismeréshez elvezeti a nézőket, akkor máris többet nyertek egy jól sikerült színházi estnél. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. ma 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.