Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C

Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban

2024. március 19. 15:47
Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet.

A történetről: Két fiatal szerző érkezik egy isten háta mögötti házikóba, ahol a különc és titokzatos krimiíró, Maureen szállást és lehetőséget biztosít nekik, hogy nála fejezzék be a könyveiket. Ahogy Shelley, a romantikus ponyvaregények koronázatlan királynője, és az éppen alkotói válságban szenvedő Alex elfoglalják szobáikat, a bestsellernek szánt könyveik lapjaira vetett történeteik megelevenednek a színpadon. Legyen szó izgalomról, feszültségről, szerelemről vagy párkapcsolati válságról, a Bestseller a fikció és a valóság közötti határvonalat keresi és arra is megpróbál rávilágítani, hogy a legjobb és legizgalmasabb történeteket talán mégis az élet írja.

Még soha egy színház sem játszotta a Bestseller háromszereplős változatát. Hogyan jött az ötlet, hogy ez a történet kerüljön a veszprémi közönség elé?

Szelle Dávid: Színházunk igazgatója, Vándorfi László tavaly azzal az ötlettel állt elő, hogy a következő évadbeli rendezésemet én választhatom. Rendkívül jól esett a bizalma, így hamar neki is álltam a keresésnek. Érdekes, hogy a felkérést követően elhatároztam, nem komédiát fogok rendezni! Amikor rátaláltam Peter Quilter darabjára – ami nem egy hétköznapi vígjáték –, tudtam, mégiscsak ezzel szeretnék foglalkozni, ahogy abban is biztos voltam, hogy Oravecz Edittel és Kárpáti Barbarával fogom színpadra vinni. Megláttam a darabban rejlő lehetőségeket, amik kreatív megoldásokat kínálnak. A szöveg pedig szabadkezet ad, hiszen nincsen tele szerzői instrukcióval, így mi magunk határozhatunk meg számos tényezőt.  

Mi volt az első benyomásotok a történetet olvasva?

Oravecz Edit: Én úgy érzem, hogy ez a szerep remek lehetőség számomra. Az elmúlt évek női vígjátékkarakterei mintha találkoznának Maureen figurájában. Bár komédiáról beszélünk, mégis lehetőséget ad mélyebb érzelmek kifejezésére is.

Kárpáti Barbara: Az fogott meg először a történetben, ahogy egyik pillanatról a másikra megelevenedik egy-egy jelenet valamelyikünk könyvéből. Vagyis folyamatosan ugrálunk egyik karakterből a másikba, s ez nem csak a rendezőnek ad kreatív lehetőségeket, de a színésznek is. Én egy szerelmes, romantikus történeteket kreáló írónőt játszom, Shelley-t.

Szelle Dávid: Fontos, hogy képes legyek úgy megrendezni az előadást, hogy a nézőnek egyértelmű legyen a történetvezetés, még ha olykor elég kacifántosnak is tűnhet. Az alapszál az, hogy három író egy alkotóházban próbálja befejezni regényeiket, mindenki a maga személyiségéhez mérten írja történeteit, s ezekből a főszálakból zökkenünk ki – és zökkentjük ki a nézőt – olyan módon, hogy az írók által megalkotott karaktereket is eljátsszuk.

Hogyan jellemeznétek saját karaktereteket? Milyen ember Maureen, Alex és Shelley?

Oravecz Edit: Maureen egy furcsa, rejtélyes nő, akiről hamar kiderül: a különcség és az elmebetegség között egyensúlyozik. Fanyar humorával valószínűleg leplez valamit, és éppen ez az izgalmas benne, mert nem tudjuk, mi rejlik e mögött. Saját története elől a krimiírásba menekül.

Kárpáti Barbara: Shelley egy csapodár, elköteleződni képtelen nő, aki addig tartja maga mellett a pasikat, amíg el nem jegyzik őt. Utána felhasználva a férfiak történeteit regénybe foglalja az összegyűjtött sztorikat. Ontja magából az újabbnál újabb műveket, amiket az olvasói imádnak.

Szelle Dávid: Alex alkotói válságban szenved, könyvének ötletét egy újságcikk adja, amit tovább ír regényében. Nehezen fogad meg olyan tanácsokat, miszerint a belső lelki vívódásokat érdemes felhasználni írásaiban. Személyes történeteit inkább megtartaná magának. A vígjátéki helyzeteket a három karakter sokszínűsége és az általuk írt történetek megelevenedése adja.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. ma 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.