Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C

A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása

2024. március 17. 12:27
Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható.

Az már régóta köztudott, hogy a különböző elektronikus eszközök – telefonok, televíziók, laptopok – képernyője olyan kék fényt bocsát ki, ami nem csak a nyugodt alvást befolyásolhatja negatív irányba, hanem világméretű egészségügyi problémát, látásromlást is okozhat, ahogy erről az Index is ír a cikkében.

Viszont ez a mesterséges fény csupán az egyik oka annak, hogy egyre többen fordulnak orvoshoz rövidlátás problémájával, ráadásul egyre fiatalabban. A kutatók mindezt a természetben eltöltött kevés időre is visszavezetik.

A természetes fény ugyanis dopaminforrás a szervezetnek, aminek hiánya viszont előidézheti a látásromlást.

Ezt tetézi a már említett elektronikus kütyük használata, amit ráadásul sokszor nagyon közelről, alig néhány centiméterről néznek az emberek, ezzel arra késztetik a szemet, hogy hosszú ideig, erősen fókuszáljon pislogás nélkül, ami szintén a rövidlátás kialakulásához vezethet.

Az Index által idézett világhírű szemsebész, dr. Joern Jorgensen úgy nyilatkozott:

A probléma egyértelműen rávilágít arra, hogy a fiatalok nem jutnak elegendő napfényhez, amely nagyon nagyban hozzájárul a rövidlátástól szenvedők számának drasztikus növekedéséhez világszerte. Ezért is fontos bátorítani a gyerekeket, hogy menjenek ki a szabadba, és legyenek ott kint többet, azt azonban már nem tudjuk visszafordítani, milyen jelentőséggel bírnak az okoseszközök ezeknek a generációknak az életében.

A visszafordíthatatlanság pedig nem csak azt jelenti, hogy egyre több fiatalnak kell szemüveget, vagy kontaktlencsét viselnie. Tudományos értekezések szólnak arról, hogy a fiataloknál az ilyen életmód 41 százalékkal növeli a makuladegeneráció kialakulásának esélyét, ami az egyik útja lehet a teljes vakságnak.

Az orvosok felhívásukban aláhúzzák, hogy mivel az elektronikus eszközöktől való függőség mára a mindennapi élet részévé vált, amin nem lehet változtatni, így főleg arra kell kihegyezni a figyelmet, hogy a szabadban töltsön mindenki sokkal több időt, ezzel csökkentve a fent leírt kockázatok mértékét.

vehir.hu
további cikkek
Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak a Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak a Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a köztévében. 2024. május 9. 12:07 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. 2024. április 28. 8:33 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.