Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé

2024. február 27. 21:08
Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség.

Ezúttal két helyszínt: a Szent Imre-templomot és a székesegyház altemplomát kereshették fel azok az érdeklődők, akik részt vettek a vezetett túrákon – természetesen minden biztonsági előírást betartva, hiszen az EKF év elmúltával ismét építési területté vált a vár jelentős része. 

Különleges húsvéti díszletek a piarista templomban

A piarista templomban egy különleges építmény fogadta a látogatókat az állványok gyűrűjében: márványnak tűnő oszlopok övezte, aranyozott faragványokkal díszített, kupolás kápolna, melyben a ravatalon Krisztus szobra fekszik. A szent sírt ábrázoló installáció a 18. században készült, és a Pápa környéki Ugod településen használták a húsvéti liturgia díszleteként. Nagypénteken állították fel, és a virrasztáskor, amikor csak gyertyák világították a templomban, szakrális hangulatot teremtett az építmény. 

Ami egyébként a meggyőző festés ellenére valójában nem márványból, hanem teljes egészében fából készült, könnyen és gyorsan össze- (és szét)szerelhető: négy ember egyetlen óra alatt össze tudta állítani. Nem tudni pontosan, mikor került Ugodról Veszprémbe, de az biztos, hogy az elmúlt évtizedeket „lapra szerelve”, a kanonoki ház padlásán töltötte. A tervek szerint az építményt restaurálják, majd a főegyházmegyei gyűjtemény részeként a szélesebb közönség számára is bemutatják.

Még törik a fejüket, hogyan mentsék meg Padányi síremlékét

A székesegyház altemplomának egyik oldalkápolnájában nyugszik Padányi Biró Márton egykori veszprémi püspök, akinek síremléke komoly fejtörést okoz a restaurátoroknak. Az egész várra jellemző, hogy az épületek alulról nedvesednek, ez a probléma a székesegyházat is sújtja (éppen emiatt kellett védőréteggel lezárni a falfestményeket is a templomban), ráadásul legsúlyosabban a Padányi síremlékét tartalmazó kápolnát érinti. 

A magas páratartalom kikezdte a síremléket is: a gipszből öntött díszítő szobrok károsodtak, a kőből készült, műmárvánnyal díszített szarkofág is megrepedezett. A talaj nedvességtartalma miatt szükséges lehet a síremlék vízzáró szigetelése is. Mindez azért sem egyszerű, mert a kegyeleti szempontokat figyelembe véve nem szeretnék megbontani a püspök síremlékét – előfordulhat azonban, hogy annak restaurálását csak elemeire bontva lehet elvégezni. 

Padányi egyébként előrelátóan még életében megtervezte a temetését és elkészíttette síremlékét. 1762-ben hunyt el. Sümegen ravatalozták fel, majd Veszprémbe szállították, ahol az egész város megmozdult, hogy méltóképpen helyezzék örök nyugalomra, tömegek érkeztek a temetésre az egész egyházmegyéből. 

A két fő látványosság mellett a hétvégi idegenvezetések résztvevői megismerkedhettek a piarista rend veszprémi történelmével és az ezeréves székesegyház átalakulásával az évszázadok újabb és újabb bővítései, átalakításai, felújításai során. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Kalandos úton kerültek elő a veszprémi várnegyed Szentháromság-szoborcsoportjának eredeti szobrai Kalandos úton kerültek elő a veszprémi várnegyed Szentháromság-szoborcsoportjának eredeti szobrai Meglepő helyen, egy veszprémi kollégium kertjében bukkantak rá a szakemberek a várnegyed Szentháromság-szobrának eredeti, a kilencvenes évek elején műkő másolatokra cserélt részeire. 2024. május 15. 12:00 Programajánló - Hanghullám a Balatonon Programajánló - Hanghullám a Balatonon A Veszprémi Főegyházmegye tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezett hajózással egybekötött találkozókat a Balatonon. A nagy sikerre való tekintettel az idén is a rendezvénysorozatot idén is folytatnják. A program célja a szakrális művészeti értékek továbbadása, népszerűsítése, s mindezt a különleges élményt egy csodás természeti helyszínen, a Balatonon. 2024. április 29. 9:50 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.